keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Taide on yksityisasia

Viime viikolla avattiin Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella Marika Mäkelän retrospektiivi. Näyttely on upea. Se on nähtävä itse - en kerro näyttelystä enempää. Näin minulle käy usein: mitä vaikuttavammasta taidekokemuksesta on kyse, sitä epäsosiaalisemmaksi huomaan muuttuvani. En halua selittää vaikutelmiani, en edes itselleni, enkä varsinkaan juuri silloin, kun vaikutelmat syntyvät. En halua täyttää puheella jonkin sellaisen kohtaamista, johon sanat eivät yllä. Haluan vain antaa taiteen vaikuttaa. 

Miksei voisi vain ”ottaa taidetta” niin kuin aurinkoa otetaan?


Kutsukortti Mäkelän näyttelyyn. (Sara Hildénin taidemuseon luvalla. Valok. HP)


Tiedän kärjistäväni. Ilman muuta taiteessa on yksilöllisten aspektien lisäksi monia yhteisöllisiä ulottuvuuksia, joissa myös kuvauksilla, selityksillä ja analyyseilla on merkittävä roolinsa. Elävässä kulttuurissa tulee olla taiteesta(kin) monenlaisia tekstejä, monenlaista puhetta aina yleistajuisista esityksistä oppineisiin tutkielmiin, ja ehkä puolivillaisella höpötykselläkin on paikkansa. Lukijan (kuulijan) vastuulla on ymmärtää, ettei yhtä totuutta ole.

Tarkennan siis otsikkoani: taide on myös yksityisasia. Näin on erityisesti taidekokemuksen hetkellä; selittämisen aika voi olla sitten myöhemmin. Kokeminen ja selittäminen ovat eri asioita: kokemushetkellä olemme paikalla itse, sisällä nyt-hetkessä, kun taas selittäminen ja kuvailu tapahtuu jälkikäteen, ikään kuin ulkopuolelta tarkastellen. 
                                                                                     
Itselle kovin vieraan kulttuuri-ilmenemän äärellä voi asiantunteva opastus toki olla paikallaan: mistä tässä oikein on kysymys? (Omalla kohdallani mm. eräät urheilulajit voisivat kuulua tähän kategoriaan.) Mutta kokemuksen karttuessa selitysten tarve vähenee, ja etukäteen annetut lähestymisohjeet teoksia varten voivat tuntua häiritseviltä. Joskus ne voivat jopa aiheuttaa tarpeetonta ahdistusta. 13-vuotiaana kuulin kantaesityksen eräästä Einojuhani Rautavaaran teoksesta, jota säveltäjä oli konsertin käsiohjelmassa kuvaillut värikkäin sanakääntein. Jälkeenpäin epäilin kuunnelleeni jotenkin väärällä tavalla, koska en ollut löytänyt kuulemastani säveltäjän kuvailemia asioita, vaan jotain ihan muuta. Kun vuosia myöhemmin kerroin tapauksen Rautavaaralle, hän ilahtui: ”Mutta sehän on hyvä. Niin musiikkia pitääkin kuunnella – itse.”

Marika Mäkelän maalauksissa on abstrakteimmillaankin nähty yhteyksiä ympäröivään maailmaan, kuten luontoon, maisemaan ja sen valoon tai eri kulttuureista peräisin oleviin koristeaiheisiin. Mäkelä kertoo myös ajattelevansa tuntemiaan ihmisiä maalatessaan, ”heidän elämäänsä ja historiaansa”. Hän muotoilee suhteensa maailmaan ja maalaamiseen selkeän yksinkertaisesti: ”Maalaan löydettyä, en keksittyä ja etsin maalaamalla.” 

Yhtä lailla taiteen äärellä voi ”etsiä katselemalla”. Voi asettua katselemaan maailmaa ja omaa ”elämäänsä ja historiaansa” - ”itse”, ilman tarvetta selityksiin tai käyttöohjeisiin. Juuri se tekee taiteen kohtaamisesta hyvin henkilökohtaista.

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Aion kirjoittaa

Päätin aloittaa blogin. Otsikkoni mukaisesti aion tässä 'säveltäjäblogissani' kirjoittaa etupäässä muusta kuin musiikistani (siihen voi tutustua esimerkiksi kotisivuillani). Aion kirjoittaa asioista säveltäjäntyön ympäriltä, siitä, mitä milloinkin olen tullut ajatelleeksi kuulemastani, näkemästäni, lukemastani... Tämä ensimmäinen blogilastu asettakoon vireen: 

Muut asiat eivät aina tunnu Tärkeiltä. Ne jäävät helposti Pääasioiden varjoon. Muut asiat eivät yleensä ole kiireellisiä, minkä vuoksi niille harvoin on tarpeeksi aikaa. Muut asiat lisätään kokouksissa aina esityslistan loppuun. Merkitään tiedoksi. Siirretään seuraavaan kokoukseen.


© Hannu Pohjannoro

Kirjailija Göran Tunström (1937-2000) kuvaa kirjassaan Talvimatka Intiaan, kuinka ”projektit”, nuo kunnianhimoiset ja suuret pyrkimykset ”ajan mittaan sulkevat pois pienet havainnot, ne merkityksettömät tiedonannot, joita sade ja sumu jättävät puunrunkoihin”.  Tällaisia pieniä havaintoja hän vertaa palapeliin: “Ensiksi on palapeli saatava kokoon, sen jälkeen, niin minä kuvittelen, voi ryhtyä tarkastelemaan yksittäisten palojen muotoja ja värejä, nostaa niitä valoa vasten, kumartua telttatuolissa, -- ja verkkaisesti, urakoimatta, todeta niiden olemassaolo.”

Eikö maailma kuitenkin koostu suurelta osin juuri Muista asioista, huomiomme totuttujen keskipisteiden ulkopuolelle jäävistä reuna-alueista? Ne eivät suinkaan ole vähäpätöisiä. Päinvastoin, ne ovat välttämättömiä, ja sieltä löytyy paljon kiinnostavaa, kaunista ja merkityksellistä, kunhan malttaa katsella ympärilleen Tunströmin tapaan - verkkaisesti, urakoimatta… 

Tervetuloa seuraamaan blogiani!